«ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη
Το θέατρο «ΘΥΜΕΛΗ» από ιδρύσεώς του είναι ένα από τα θέατρα με παράδοση στο αρχαίο δράμα. Η Έλλη Βοζικιάδου, γνωστή τραγωδός του Εθνικού Θεάτρου, μετέφερε όλ’ αυτά τα χρόνια στο θέατρό της ως πρωταγωνίστρια και σκηνοθέτης την ατμόσφαιρα των μεγάλων παραστάσεων που σφράγισαν τη χρυσή εποχή της Επιδαύρου αποδίδοντας την αρχαία τραγωδία σε κλασσική γραμμή, αναδεικνύοντας τη μεγαλοπρέπεια του Λόγου των μεγάλων τραγικών ποιητών και τηρώντας με συνέπεια τη σκηνοθετική γραμμή των μεγάλων θεατρανθρώπων της εποχής αυτής (Δημήτρη Ροντήρη, Αλέξη Σολομού, Αλέξη Μινωτή, Σωκράτη Καραντινού, Τάκη Μουζενίδη κ.α.)
Η παράσταση αρχαίου δράματος ΕΛΕΝΗ, όπως παίζεται σήμερα από 12 ηθοποιούς ταγμένους και μυημένους στο απαιτητικό αυτό είδος θεάτρου, νεότερους και παλιότερους, κάτω από τη σκηνοθετική της μπαγκέτα αποτελεί το συνδετικό κρίκο του χθες με το σήμερα αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του κλασσικού στη σύγχρονη θεατρική πραγματικότητα.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Το είδωλο μιας γυναίκας προκάλεσε τον Τρωικό πόλεμο και όχι η ίδια η Ελένη, γιατί η Ήρα πεισματωμένη με τον Πάρη που διάλεξε την Αφροδίτη και όχι εκείνη για το βραβείο της ομορφιάς, του έδωσε αντί για την Ελένη, δώρο της Κύπρης προς τον Πάρη, τον «ίσκιο» της Ελένης, μια νεφέλη.
Ο Ερμής βοηθούμενος από το Δία φέρνει την πραγματική Ελένη στην Αίγυπτο κάτω από τη φροντίδα του ενάρετου Πρωτέα, βασιλιά της Αιγύπτου. Μετά το θάνατό του όμως ο γιος του Θεοκλύμενος θέλει να την παντρευτεί και την πιέζει να δεχτεί αυτό το γάμο. Η Ελένη βρίσκει άσυλο στον τάφο του Πρωτέα. Με την είσοδο του Τεύκρου πληροφορείται η Ελένη την καταστροφή της Τροίας και το χαμό του Μενέλαου, του άντρα της. Ελληνίδες σκλάβες, ο χορός της τραγωδίας, παρηγορούν την «θρηνούσα» Ελένη, τη συμβουλεύουν και την πείθουν να ρωτήσει τη μάντισσα Θεονόη, αδελφή του Θεοκλύμενου, για τη μοίρα του άντρα της.
Μετά από πολλά χρόνια, ο Μενέλαος που ναυαγός φτάνει στην Αίγυπτο, συναντάται με την πραγματική γυναίκα του, ενώ η άλλη, η νεφέλη, εξαφανίζεται στον αιθέρα. Η Θεονόη βοηθά τους δύο συζύγους να δραπετεύσουν. Η Ελένη καταστρώνει το σχέδιο αποδράσεως και οι δυο τους κατορθώνουν να ξεγελάσουν τον Αιγύπτιο βασιλιά και να φύγουν για την Ελλάδα.
Διάρκεια: 100’ (χωρίς διάλειμμα)
Η παράσταση έχει παρουσιαστεί σε μεγάλα Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Ο θίασος είναι 15μελής (12 ηθοποιοί και 3 τεχνικοί).
Τιμή εισιτηρίου: από 6-8€, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών
Οι παραστάσεις διεξάγονται στο “STUDIO NEW STAR CINEMA”
Έναρξη παραστάσεων: Ιανουάριος 2024
Οργάνωση σχολικών παραστάσεων: Thymeli Culture
Υπεύθυνη οργάνωσης κι επικοινωνίας: Ιωάννα Κούτση (τηλέφωνο: 210-8657677, 6977622223)