Διονύσης Κούτσης

Αρχιμουσικός, Συνθέτης, Συγγραφέας
Ιδρυτής του Θεάτρου «ΘΥΜΕΛΗ»

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932. Από μικρή ηλικία άρχισε μαθήματα μουσικής. Αποφοίτησε το 1954 από το Ελληνικό Ωδείο με άριστα στη διεύθυνση και σύνθεση. Την ίδια αυτή εποχή η διεύθυνση του Ωδείου τον συνέστησε για τη θέση του Καθηγητού μουσικής στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών.

Παράλληλα, διηύθυνε (σε ηλικία 22 ετών) την Ελαφρά Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με δικές του ενορχηστρώσεις. Στην Αναργύρειο σχολή υπηρέτησε επί δύο έτη κατά τη διάρκεια των οποίων αναδιάρθρωσε το μάθημα της Μουσικής και τόνωσε όλους τους τομείς της μουσικής δραστηριότητας (χορωδία – μαθητική ορχήστρα – μπάντα – διαλέξεις περί μουσικής κ.λ.π.). Εκεί, σε ετήσιες παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας έγραψε μουσική για τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη και την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

Το 1956 μετέβη στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης για ανώτερες σπουδές. Εκεί, κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων έγινε δεκτός στην Ακαδημία και συγκεκριμένα στο υπό τον διεθνούς φήμης μαέστρο και καθηγητή Χανς Σβαρόφσκι Τμήμα Διευθύνσεως Ορχήστρας και Όπερας (τμήμα από το οποίο αποφοίτησαν διάσημοι ανά τον κόσμο μαέστροι) και στην υπό τον διάσημο συνθέτη Καρλς Σίσκε Τάξη Σύνθεσης. Αποφοίτησε το 1960 κι έλαβε δίπλωμα Διευθύνσεως Ορχήστρας και Όπερας με γενικό βαθμό «άριστα». Του εδόθη ταυτοχρόνως υποτροφία από την Ακαδημία της Βιέννης για να λάβει μέρος στο διεθνή διαγωνισμό μαέστρων στη Νίκαια της Γαλλίας καθώς επίσης και πλήθος τιμητικών συστάσεων για την περαιτέρω καριέρα του στην Ελλάδα.

Από το 1960 άρχισε να διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Διηύθυνε κατ’ επανάληψη τη Συμφωνική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδος. Το 1965 διήυθυνε Συμφωνικές Ορχήστρες της Ρουμανίας σε διάφορες πόλεις της χώρας αυτής. Το 1966 διηύθυνε την Συμφωνική Ορχήστρα της Κρατικής Ραδιοφωνίας της Μπρατισλάβα (Τσεχοσλοβακία). Το 1967, κατά την εξάμηνη παραμονή του στο Λονδίνο διηύθυνε τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βασιλικής Μουσικής Ακαδημίας του Λονδίνου ( «RoyalAcademyofMusic»). Από το 1968 διηύθυνε στην Ελλάδα, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όπερες όπως: «ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ» του Τσιμαρόζα, «ΜΠΟΕΜ», του Πουτσίνι, «ΤΡΟΒΑΤΟΡΕ» του Βέρντι, «ΚΑΒΑΛΛΕΡΙΑ ΡΟΥΣΤΙΚΑΝΑ», του Μασκάνι, «ΠΑΛΙΑΤΣΟΙ» του Λεονκαβάλο κ.α. Έχει διευθύνει επανειλλημένως την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Έχει διευθύνει έργα πλείστων Ελλήνων Συνθετών, όπως μεταξύ άλλων: Μ. Καλομοίρη, Α. Νεζερίτη, Γ. Πονηρίδη, Μ. Παλλάντιου, Γ. Σκλάβου, Ν. Σαντοριναίου, Δ. Καρυωτάκη, Θ. Μώρου, Γ. Δέλλιου, Λ. Ζώρα και πολλών άλλων και μάλιστα σε πρώτη εκτέλεση.

Το 1976 μετέβη στον Καναδά και προετοίμασε μεγάλη ανδρική χορωδία για λογαριασμό των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Μοντρεάλ, η οποία έψαλλε τον ολυμπιακό ύμνο του Σπύρου Σαμάρα στην ελληνική γλώσσα, σε στίχους Κωστή Παλαμά, εκτέλεση που περιέχεται σε δίσκο που κυκλοφόρησε η ολυμπιακή επιτροπή. Aπό το έτος 1962 υπήρξε μέλος της «Ένωσης Ελλήνων Συνθετών» και για το διάστημα από το 1981 ως το 1987 διετέλεσε Πρόεδρός της.

Συνέθεσε πλήθος μουσικών έργων, καθώς και μουσική για θέατρο και Αρχαία Τραγωδία, κυρίως για το θέατρο «ΘΥΜΕΛΗ», του οποίου ήταν συνιδρυτής μαζί με τη σύζυγό του, πρωταγωνίστρια Έλλη Βοζικιάδου, από το έτος 1980, παράλληλα με τη δραστηριότητά του ως καλλιτεχνικού διευθυντή στο χώρο αυτό. Η μουσική του σύνθεση κάλυψε όλο το ρεπερτόριο της κεντρικής και παιδικής σκηνής του θεάτρου «ΘΥΜΕΛΗ», σε έργα παλαιού και σύγχρονου ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου όπως: «Ελένη» του Ευριπίδη, «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, «Άλκηστη» του Ευριπίδη, «Γυάλινος Κόσμος» του Τ. Ουίλιαμς, «Μακρύ Ταξίδι της Μέρας μέσα στη Νύχτα» του Ε. Ο’ Νηλ, «Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου, «Οι Δούλες» του Ζ. Ζενέ, «Στο Μαντράς τη Νύχτα Εκείνη» του Ε. Μανέ, «Σύζυγοι με Δοκιμή» του Φ. Λονσντέηλ, «Ο Ποπολάρος» του Γρ. Ξενόπουλου, «Η Χειραφέτηση» του Γ. Σουρή, «Η Κυρία Βεράντη» του Δ. Κορομηλά, «Ζητείται Υπηρέτης» του Μπ. Άννινου, «Άννα – Πατρίτσια – Μάγκυ» του Ν. Ζακόπουλου (σε α΄ ανέβασμα), «Τα Παιδικά Χρόνια του Μότσαρτ» της Ε. Βοζικιάδου, «Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα» του Χ. Κ. Άντερσεν, «Χάιντι, η Μικρούλα των Βουνών» της Γ. Σπίρι (θεατρική διασκευή Έ. Βοζικιάδου), «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» του Όσκαρ Ουάιλντ, «Χένσελ και Γκρέτελ» των α/φών Γκριμμ, «Η Σταχτοπούτα» του Τζ. Φερέττι (θεατρική διασκευή Ε. Βοζικιάδου), «Μικρά Θαλασσοπούλια» της Ε. Βοζικιάδου, «Η Βασίλισσα του Χιονιού» του Χ. Κ. Άντερσεν (θεατρική διασκευή Ε. Βοζικιάδου), «Η Συναυλία των Ζώων» των α/φών Γκριμ (θεατρική διασκευή Ε. Βοζικιάδου), «Ο Βασιλιάς Βάτραχος» των α/φών Γκριμ (θεατρική διασκευή Ε. Βοζικιάδου), «Το Άσχημο Παπάκι» του Χ. Κ. Άντερσεν (θεατρική διασκευή Ε. Βοζικιάδου), «Το Παιχνίδι του Δάσους» της Έλλης Βοζικιάδου.

Έχει επίσης διασκευάσει θεατρικά γνωστά έργα για παιδιά όπως : «Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα», «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας», «Χένσελ και Γκρέτελ», έχει μεταφράσει το γνωστό θεατρικό έργο του Φ. Ντύρενματ «Πλέη Στρίνμπεργκ». Τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.Απεβίωσε στις 12 Αυγούστου 2007.